English
Български
  Home Contact us Login Register 0 items 29 March 2024
News Music Shop Pictures Calendar Forum Song Lyrics Workshop
Тържествен концерт - 55 години Ансамбъл "Балкан"
Тържествен концерт - 55 години Ансамбъл "Балкан"


read in: Български
Тържествен концерт - 55 години Ансамбъл "Балкан"
22 April 2009 - 55 години ансамбъл "Балкан" - Тържествен концерт

На 28 април 2009 г. с тържествен концерт Ансамбъл "Балкан" при Народно читалище „Цар Борис ІІІ” гр. София ще отбележи 55 години от създаването си.

Фолклорен танцов ансамбъл БАЛКАН е основан през 1954г., като последните 30 години са тези, в които той се утвърждава и постига големите си успехи. Членовете на танцов състав БАЛКАН са хора с различни занимания и професии – ученици, студенти, работещи. Това е самодеен колектив, но ръководството му винаги се е стремяло към високо техническо и артистично ниво.
През 1974г. БАЛКАН става лауреат на Златен медал на ІV Републикански фестивал на художествената самодейност и носител на званието “Представителен”. През следващите V, VІ, и Седми Републикански фестивали съставът защитава титлите си и запазва полученото звание. През 2000 т. завоюва Първо място в проведения под егидата на Столичен Общински Съвет Фестивал на младежките изкуства. През 2004г. ансамбъла беше удостоен със Сребърна лира на Съюза на музикалните и танцови дейци в България, и с Грамота на Министерство на културата. Член на Националната секция на ЦИОФФ – България и носител на званието „Представителен ансамбъл на ЦИОФФ – България”.

В репертоара на състава са подбрани фолклорни игри и обичаи от всички етнографски области на България, което придава на концертите му особен колорит и блясък. Пълната програма е с продължителност около 2 часа, като включва  повече от 15 танца – лирични, игриви, ритуални. Всеки танц се различава със своята специфична атмосфера, създадена от оригинални танцови движения, костюми и музика. А с емоционалното си изпълнение танцьорите са бурно аплодирани на концертите си из цяла България, Полша, Унгария, Франция, Турция,  Италия, Гърция, Украйна, Молдова, Сърбия и Черна гора, Германия, Египет и Македония.

Със свои изпълнения в концерта ще се представят Ансамбъл БАЛКАН, Детски танцови школи при
НЧ „Цар Борис ІІІ”, 58 ОУ „Сергей Румянцев” и 41 ОУ „Св. Патриарх Евтимий”, зурнаджиите от с. Кавракирово, Петрич, родопската певица Христина Лютова и др.


Празникът ще се състои на 28.04.2009 г. от 18.30 ч. в зала „АУЛА МАКСИМА” Университет по архитектура, строителство и геодезия, бул. „Христо Смирненски” № 1

За повече информация и билети: 088 33 041 33 – Митко Александров



back
print
send to friend
Milena Chirpanlieva

Comments
To post comments you should login first. 0 comments, 0 pages | « »
0 comments, 0 pages | « »


RSS NEWS
Shop

Sleeves for Women's Shirt
Sleeves for Women's Shirt



Top Mp3
Rachenitsa na horo
Silistrenska sborenka
Sedi Donka
Kulskoto
Gaida - Avasi
Gankino horo
Svatbarska rachenitsa
On my way to...
Angelovata
Raka




                                                                                      Follow us:
©1997-2024, All Rights Reserved, Balkanfolk Ltd.   Newsletter Links Terms of Use Site map