English
Български
  Home Contact us Login Register 0 items 18 April 2024
News Music Shop Pictures Calendar Forum Song Lyrics Workshop
Изложба живопис “Моми и звънци”
Изложба живопис “Моми и звънци”


read in: Български
Изложба живопис “Моми и звънци”
8 May 2008 - София, България

Днес 8 май в 19 часа в Галерия ТЕА се открива изложба – живопис на младия и талантлив български художник Вили Николов. Темата “Моми и звънци” обединява 27 платна, в които художникът създава един вечен и фантастичен свят, населяван от моми и момци, овчари и кукери, бели църкви и китни къщи, вакли овце и шарени петли. 
 
Видният български художник-аниматор, режисьор и сценарист Стоян Дуков ще открие самостоятелната изложба живопис на младия творец.

Вили Николов определя своя стил като етно, стил който преди всичко асоциираме с музиката. И сякаш неусетно, наблюдавайки картините на Вили Николов „виждаме”, „усещаме” мелодията и познатия ритъм на народните песни и хора. Образите се завихрят, пулсират и сякаш танцуват съпроводени от „невидимата” музика на Балкана и полето. Топлина, уют и неподправена радост струи от платната на младия художник.

“В днешния динамичен свят рядко се сещаме за нещата, които не се променят, за вечните ценности, които ни определят като личности и като народ,“ казва Вили Николов.

Връзката на Вили Николов с националното ни фолклорно наследство се наблюдава и в умелото и пищно прилагане на цветовете не само във фигуралните композиции, свързани със селския бит и култура, но и в натюрмортите и пейзажите. Редуването на наситени, често пъти „контрастни” цветове създава впечатление за стелеща се шарена черга, а грижливо изписаните орнаменти и детайли напомнят за шевици.

Изложбата „Моми и звънци” е очарователна „симфония” от образи и звуци. Картините, наситени с много цвят и светлина, със стилизирани и знакови образи от нашето минало, се сливат с етно вълната в изкуството, която прехвърля регионалните граници и „говори” с универсалния език на живописта.

Вили Николов е роден през 1976 г. в София. Завършва Националната Художествена Академия, специалност „Графика”, през 2001 г. Работи в областта на живописта (масло, темпера, акварел, пастел), рисунката и илюстрацията. През 2001 г. заминава на специализация по съвременно изкуство в гр. Куенка, Испания. Негови торби са притежания на кралица София (Испания), испанския премиер министър Хосе Мария Аснар, посланика на България в Мадрид, посолството на Венецуела в България, колекционери от САЩ, Германия, Гърция, Италия, Австрия, Турция и България.

Изложбата ще продължи до 29 май 2008 г. Допълнителна информация е достъпна на адрес www.villy-art.com



back
print
send to friend
Boris Dimitrov

Comments
To post comments you should login first. 0 comments, 0 pages | « »
0 comments, 0 pages | « »


RSS NEWS
Shop

Sleeves for Women's Shirt
Sleeves for Women's Shirt



Top Mp3
Gaida avasi
Na poyas
Rachenitsa na horo
Kasamsko
Raka
My mother (Mana mu)
Trite pati
Ramagane
Ibish aga
The young tallor




                                                                                      Follow us:
©1997-2024, All Rights Reserved, Balkanfolk Ltd.   Newsletter Links Terms of Use Site map