English
Български
  Home Contact us Login Register 0 items 19 April 2024
News Music Shop Pictures Calendar Forum Song Lyrics Workshop
Първи детски национален фолклорен конкурс "Напеви от Северозапада"
 

read in: Български
Първи детски национален фолклорен конкурс "Напеви от Северозапада"
17 April 2009 - Общински младежки дом - Монтана

Близо 400 деца от 17 населени места ще участват в Първия детски национален фолклорен конкурс "Напеви от Северозапада". Той ще се проведе на 24 и 25 април в Общински младежки дом - Монтана. В него са включени два основни раздела - песни и танци.

Заявки за участие в раздел "Народно пеене" (индивидуални изпълнители) са изпратили 66 деца от София, Бургас, Плевен, Видин, Враца, Козлодуй, Тетевен, Брегово, Нови хан, Медковец. Очакванията са, че състезанието между тях ще е изключително оспорвано, защото се включват възпитаници на Националното музикално училище в София, на Средното музикалното училище в Плевен, както и ученици от школата на известната народна певица Калинка Згурова, коментира Асен Асенов - директор на Младежкия дом.

Формации от Монтана, Чипровци, Плевен, Враца, Козлодуй, София ще се съревновават в категория - Певчески групи за автентичен фолклор, камерни състави, народни хорове. Председател на журито ще бъде доц. Светла Станилова от Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив, а членове - доц. Георги Петков от Нов български университет - София, и Генчо Генчев в художествен ръководител на ансамбъл в "Дунав". 10 танцови състава ще участват в първото издание на конкурса. Те ще пристигнат от столицата, както и от градовете Костинброд, Гулянци, Попово, Роман и селата Столник и Септемврийци. Председател на комисията, която ще оценява изпълненията им, ще бъде изтъкнатия български хореограф доцент Петър Григоров.

Всички млади таланти ще изпълняват творби от нашия край, тъй като целта на конкурса е да стимулира интереса на все повече млади хора към фолклорното богатство на Северозападна България. Така то ще се популяризира и ще се съхрани и предаде на поколенията.

Конкурсът е организиран от Общински младежки дом в Монтана, в партньорство със сдружение "Младежки Северозапад" и школа по български народни танци "Стоянови".

Той се провежда под патронажа на кмета Златко Живков и с подкрепата на Община Монтана, фирми и организации, съпричастни към съхраняването на фолклорното богатство на Българския Северозапад.

За повече информация:
Асен Асенов
Тел. 306 755 и 0889 00 44 13
www.omd-montana.dir.bg



back
print
send to friend
Nelly Vasileva

Comments
To post comments you should login first. 1 comment, 1 page | « 1 »
20 May 2009, irina danailova comment in Bulgarian

Организацията беше страхотна,журито на ниво,участниците останахме с добри впечатления и при второ издание на конкурса ще участваме пак.
1 comment, 1 page | « 1 »


RSS NEWS
Shop

Sleeves for Women's Shirt
Sleeves for Women's Shirt



Top Mp3
Kamberskata
Sborensko horo
Eleno mome 7/8
Zalyubila malka moma
Lassies picking reed
My dear, Lenko
Gankino horo
Lipnishko horo
Cherkezkata
Velkovo




                                                                                      Follow us:
©1997-2024, All Rights Reserved, Balkanfolk Ltd.   Newsletter Links Terms of Use Site map