English
Български
  Home Contact us Login Register 0 items 29 March 2024
News Music Shop Pictures Calendar Forum Song Lyrics Workshop
Нов албум на народната певица Мария Германова
Нов албум на народната певица Мария Германова


read in: Български
Нов албум на народната певица Мария Германова
4 November 2007 - Варна, България

Мечтата на народната певица Мария Германова за самостоятелен албум се сбъдна. Песента “Повдигни си малка моме чемберчето” е дала заглавие на компактдиск, издаден наскоро в родния й град Варна от музикална компания “Сънрайз Маринов”.

“Това е песен от моите родители, разказа Мария Германова специално за слушателите на Радио България. Тя е сред многото, които слушах в детството си. Израснах с нея и затова реших тя да даде заглавието и да бъде първата от 13-те народни бисера в албума ми. Доста години очаквах този компактдиск, защото моят съпруг 20 години работеше във фолклорния ансамбъл “Варна”, а аз се грижех за децата. В албума включих три тракийски песни, а другите са македонски. Любовта ми към македонските песни се роди още в детските ми години.”

Мария Германова е известна със своето пеещо семейство. Нейният съпруг Георги Германов е известен певец от фолклорната област на Странджа планина. Дъщеря й Калина е достойна продължителка на рода – наскоро издаде албум с 16 странджански песни. “В моя компактдиск вокалите са на Калина, споделя Мария. Синът ми Христо свири на цигулка, завърши музикално образование и макар професията му да е далеч от изкуството, винаги с удоволствие свири и пее. Работим над проект за издаване на семеен компактдиск, тъй като и внучките ми пеят. А в моя албум има две песни, които изпълнявам със съпруга си. Едната от тях – “Какво е чудо станало” сме научили от неговата майка. Това е песен – наше откритие и не е изпълнявана от други народни певци”.

Повече от 40 години Мария Германова пее във фолклорни групи, а две десетилетия е солистка на народния хор към Тракийското дружество “Капитан Петко войвода” във Варна. Нейни изпълнения присъстват в не един албум на хора. Участва активно в многобройните концертни програми на състава из страната, в Македония, Гърция, Литва. В началото на 2007 г. в подножието на Айфеловата кула в Париж 7-8 певици, сред които и Мария, показаха красотата на българския фолклор. “На парижани им беше трудно, но с радост играха нашенско хоро”, споделя певицата.

Народният оркестър към Тракийското дружество “Капитан Петко войвода” съпровожда всички песни на Мария Германова в първия й самостоятелен албум. “Изключителни музиканти, завършили Академията в Пловдив, казва певицата. Спокойна съм с тях и в студиото, и на сцената, защото знаят как с любов да покажат красотата на българската народна музика”.

Маргарита Събева
Българско Национално Радио



back
print
send to friend
Balkanfolk Team

Comments
To post comments you should login first. 0 comments, 0 pages | « »
0 comments, 0 pages | « »


RSS NEWS
Shop

Sleeves for Women's Shirt
Sleeves for Women's Shirt



Top Mp3
Pistilche
Bera
Krivo horo
Valko, mori Valko
Raka
Trite stapki
Pulevsko horo
Erkechko
Sivi grivi
Na zelena morava




                                                                                      Follow us:
©1997-2024, All Rights Reserved, Balkanfolk Ltd.   Newsletter Links Terms of Use Site map